28 December 2009

Slap Orglice in partizanska bolnica Bela

V nedeljo sem pred kosilom naredil krajši obhod po dolini Kamniške Bele. Pred nekaj dnevi je bilo veliko padavin, zato je bilo pričakovati, da bo voda visoka. Hujšega ni bilo, le prehod preko hudournika je bil sem ter tja malo otežen.
Za slap Orglice se občasno najdejo tudi druga imena - recimo Orličje, Orlišče ali Vorglše. Naj ostane kar pri Orglicah, da bo jasno.
Razgleda na okoliške vrhove zaradi megle ni bilo, vlage je bilo enostavno preveč. Med pripravljanjem stojala, me je prišel pozdravit labradorec - lastnik se bo že kaj oglasil :-)
Za boljši posnetek bi bilo dobro, da bi se slapu bolj približal - pa je bilo časa premalo, saj sem želel še do partizanske bolnice nekaj nižje. Slap nad ostanki bolnice je lepši kot Orglice in si tudi bolj zasluži ime slap.
Partizanska bolnica je tu delovala od leta 1943 do 1945. V njej je umrl ameriški pilot Otto Hinds. Njegovo letalo (v posadki je bilo sicer deset članov) je padlo na Malo planino 29. maja 1944. Več o tem boste lahko prebrali v knjigi o Veliki planini avtorja Vilka Rifla, ki jo pospešeno pripravlja. Za neučakane pa tale povezava.

3 comments:

Spleza said...

S temle prispevkom si mi pa naredil spominske lušte po raziskovanju v dolini Bele in pobočjih nad njo ... ;-)

Iztok Grilc said...

Ja, saj imam namen (spet po dolgih letih) skočiti še malo tam okoli ...
Ti pa lepo čuvaj naraščaj :-)

Anonymous said...

Hi There I'd love to congratulate you for such a terrific made site!
I was sure this is a perfect way to make my first post!

Sincerely,
Sage Brand
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/chinese-new-year-party-supplies.html]chinese new year Party Supplies[/url].